Σημαντικά στοιχεία που καταδεικνύουν την αρνητική εικόνα της χώρας μας στον τομέα της αντικαπνιστικής πρακτικής, αλλά και αριθμούς που σηματοδοτούν τους νέους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του νόμου, έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Ιδρύμα “Σταύρος Νιάρχος”, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου 2019-23 «Η υγεία μας ενώνει», όπως είπε ο πρωθυπουργός είναι η μείωση του καπνίσματος κατά 30%, μέχρι μέχρι το 2025. Ένας στόχος που θα επιτευχθεί με κοινωνικές συναινέσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι δεν έγινε μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με τον θλιβερό απολογισμό της απαγόρευσης του καπνίσματος, αλλά και όσων δεν λειτούργησαν μέχρι σήμερα, όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπήρξαν 11 νομοθετήματα, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια, με μηδενικά αποτελέσματα. Η πρώτη φορά που θεσμοθετήθηκε στη σύγχρονη ιστορία η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ήταν το 2009. Κι όμως, ενάμιση αιώνα μετά το διάταγμα της βασίλισσας Αμαλίας για επίσημη κατάργηση «καπνοσυρίγγων και σιγάρων εις δημόσια καταστήματα», η Ελλάδα μοιάζει αγκιστρωμένη στο παρελθόν.

“Η Ελλάδα πρέπει κάποτε να αρνηθεί το θλιβερό προνόμιο να μετρά μεταξύ των τακτικών καπνιστών 1 στα 6 δεκαπεντάχρονα αγόρια και 1 στα 8 νεαρά κορίτσια. Οι αριθμοί δυστυχώς παραμένουν ακόμα συντριπτικοί. Παρά το γεγονός και πρέπει να το αναγνωρίσουμε κ. καθηγητά, κ. Μπεχράκη, και σας ευχαριστώ δημόσια για την συνεισφορά σας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι έχουμε δει σημαντικές μειώσεις στο κάπνισμα σε νεαρές ηλικίες, το 27,5% των Ελλήνων είναι καπνιστές, ποσοστό ακόμη μεγαλύτερο στους ενήλικες”, τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τον καθηγητή πνευμονολογίας, κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνού, που συνέστησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Δείτε την εκδήλωση παρουσίασης της ενημερωτικής εκστρατείας για το παθητικό κάπνισμα – «Ο εχθρός είναι ο καπνός – Όχι ο καπνιστής!» : Οι 4 άξονες του αντικαπνιστικού νόμου

Παθητικό κάπνισμα και θάνατοι στην Ελλάδα

Σχεδόν όλοι οι πολίτες εκτίθενται με κάποιο τρόπο στο παθητικό κάπνισμα. Οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα υπολογίζονται σε 20.000 ετησίως. Η ίδια αιτία προκαλεί παραπάνω από 700.000 ημέρες νοσηλείας από ασθενείς, που κοστίζουν στο κράτος ποσό που φτάνει κοντά στο 1 δισεκατομμύριο.

“Αλλά και η εικόνα μας μέχρι σήμερα, δυστυχώς, ήταν άθλια: Υπουργοί κάπνιζαν μπροστά στις κάμερες και μέσα στα υπουργεία τους. Ενώ δημόσιοι λειτουργοί, δυστυχώς συχνά και γιατροί, επιμένουν να καπνίζουν ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία. Δεν έχει άδικο, λοιπόν, το 84% των πολιτών το οποίο θεωρεί πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων. Ούτε το 76%, που δηλώνει εξοργισμένο -όχι απλά ενοχλημένο, εξοργισμένο- με την κατάσταση αυτή. Αυτή η δυσαρέσκεια είναι τεράστια αλλά και σιωπηλή. Έτσι, για χρόνια δεν έβρισκε ανταπόκριση. Πότε με επικλήσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και πότε με πρόσχημα τους τζίρους των μαγαζιών, ένας σωστός νόμος κατέληξε παντελώς ανενεργός”.

Η σημερινή εφαρμογή του αντικαπνιστικου νόμου και τα πρώτα πρόστιμα

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε το ύψος των προστίμων που θα επιβληθούν στους παραβάτες και προβλέπει έως 500 ευρώ για όσους καπνίζουν όπου απαγορεύεται και έως 10.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των χώρων όπου συντελείται η παράβαση. Σε περίπτωση 4ης υποτροπής, το κατάστημα θα κλείνει προσωρινά, σε περίπτωση 5ης υποτροπής θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του.

Στον τετραψήφιο 1142 θα αναφέρονται όσοι παρανομούν. Όμως, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, “Η τιμωρία δεν είναι απειλή, είναι καταφύγιο”.

Οι πρώτοι έλεγχοι που έγιναν σε 172 επιχειρήσεις, έδειξαν ότι ο νόμος τηρείται πλήρως σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%. “Να ευχαριστήσω και τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, τον κ. Μπίνη, για τη συστηματικότητα την οποία επέδειξε στην υποστήριξη αυτού του πρώτου σκέλους εφαρμογής του νόμου με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που ο ίδιος διαθέτει”, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.