Ο διαβήτης μπορεί να επιφέρει πολλές επιπτώσεις στον οργανισμό ενός ασθενούς οι οποίες με τη σειρά τους δρώντας συνεργικά να οδηγήσουν σε ένα διαβητικό πόδι παραμορφωμένο, με έλκη, με λοίμωξη και το κυριότερο με αυξημένη πιθανότητα για κάποιο μεγάλο ή μικρό ακρωτηριασμό.

Οι επιπλοκές των κάτω άκρων είναι πολύ συχνές μεταξύ ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη. Μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη είναι το Διαβητικό Πόδι. Ο όρος «διαβητικό πόδι» χρησιμοποιείται για την περιγραφή όλων των δερματικών εκδηλώσεων που εμφανίζονται στο/α κάτω άκρο/α. Εκτός του διαβητικού ποδιού, άλλες επιπλοκές είναι η νευροπάθεια, η εξέλκωση, η λοίμωξη και η περιφερική αγγειοπάθεια.

Ο διαβήτης μπορεί να επιφέρει πολλές επιπτώσεις στον οργανισμό ενός ασθενούς οι οποίες με τη σειρά τους δρώντας συνεργικά να οδηγήσουν σε ένα διαβητικό πόδι παραμορφωμένο, με έλκη, με λοίμωξη και το κυριότερο με αυξημένη πιθανότητα για κάποιο μεγάλο ή μικρό ακρωτηριασμό.

Τι είναι το “διαβητικό πόδι”;

Το Διαβητικό πόδι είναι μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές που απειλούν τα άτομα με Διαβήτη. Διαβητικό πόδι ονομάζεται το πόδι των διαβητικών ατόμων που έχει βλάβες κάτω από τους αστραγάλους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το Διαβητικό πόδι είναι το πόδι των ασθενών με διαβήτη που έχει

      • Εξέλκωση
      • Λοίμωξη και/ή καταστροφή των εν τω βάθει ιστών,
      • Περιφερική νευροπάθεια ή/και ποικίλου βαθμού αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων.

Το Διαβητικό πόδι μπορεί γρήγορα να γίνει ένα πόδι παραμορφωμένο με ανοιχτές πληγές (έλκη) και μολύνσεις, που μπορεί να πάθει γάγγραινα και να ακρωτηριαστεί. Κάθε μισό λεπτό κάπου στον κόσμο γίνεται ένας ακρωτηριασμός
εξαιτίας αυτής της σοβαρής επιπλοκής.

Μια σημαντική για την ανάπτυξη του Διαβητικού ποδιού αιτία είναι η Nευροπάθεια που εμφανίζεται στην πορεία του διαβήτη.

Νευροπάθεια - Tι είναι;

Νευροπάθεια είναι η καταστροφή των νεύρων και είναι συχνή σε ασθενείς με διαβήτη (διαβητική νευροπάθεια). Ακόμα και λίγο αυξημένα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) μπορεί να καταστρέψουν κάποια από τα νεύρα ατόμων με διαβήτη. Για αυτό η Διαβητική Νευροπάθεια είναι συχνή επιπλοκή και του Διαβήτη τύπου 1 και του Διαβήτη τύπου 2.

Πάνω από 50% των ατόμων με Διαβήτη τύπου 2 και ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών έχουν περιφερική νευροπάθεια, δηλαδή έχουν καταστραφεί τα νεύρα των ποδιών. Η νευροπάθεια εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα,

10 Ύποπτα Συμπτώματα για Διαβητική Νευροπάθεια

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε εάν ο διαβήτης έχει προκαλέσει βλάβες στα νεύρα των ποδιών σας (διαβητική νευροπάθεια), γιατί τότε τα πόδια σας κινδυνεύουν από έλκη και τραυματισμούς, με πιθανή συνέπεια και έναν ακρωτηριασμό.
Με απλά λόγια αν έχετε διαβητική νευροπάθεια είστε υψηλού κινδύνου να  αποκτήσετε διαβητικό πόδι.
Τα 10 συμπτώματα που θα σας κάνουν να υποψιαστείτε ότι έχετε διαβητική νευροπάθεια και να σας οδηγήσουν στον
γιατρό σας είναι:

      •  Πόνος στα πόδια
      • Κράμπες στα πόδια
      • Μούδιασμα στα πόδια
      • Μυρμήγκιασμα στα πόδια
      • Κάψιμο στα πόδια
      • Σουβλιές ή τσιμπήματα στα πόδια
      • Φαγούρα
      • Κάψιμο ή πόνος στα πόδια που χειροτερεύουν τη νύχτα
      • Πόνος στις γάμπες με την βάδιση
      • Απώλεια αίσθησης (δεν αισθάνεσαι τον πόνο ακόμα και όταν έχεις ένα τραύμα)

Διαβητική Αγγειοπάθεια

Η διαβητική αγγειοπάθεια είναι μια πάθηση, η οποία δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Τα πόδια των ασθενών είναι κρύα και μοιάζουν μελανιασμένα εξαιτίας της διαταραχής της κυκλοφορίας, ενώ το δέρμα υπόκειται μόνιμη λέπτυνση.

Οι ασθενείς αισθάνονται έντονο πόνο ακόμα και σε περίπτωση ήπιου τραυματισμού, ενώ συχνά αισθάνονται πόνο και στις γάμπες κατά τη βάδιση. Επιπλέον, οι ασθενείς με διαβήτη που έχουν προσβληθεί από αγγειοπάθεια εμφανίζουν αρκετά συχνά μυκητιασικές λοιμώξεις στο δέρμα των ποδιών ή στα νύχια των ποδιών, κάτι που οφείλεται στο ότι είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις και στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο εξασθενημένο και οδηγεί σε μεγαλύτερη δυσκολία κατά την επούλωση των πληγών.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί επίσης ότι δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης βλαβών στα πόδια όλοι οι ασθενείς με διαβήτη. Έλκη μπορεί να παρουσιαστούν μόνο όταν η βλάβη εντοπίζεται στα νεύρα ή/και στις αρτηρίες των συγκεκριμένων ασθενών.

Η περιφερική νευροπάθεια σε συνδυασμό με επαναλαμβανόμενα τραύματα στο πόδι και η περιφερική αγγειακή ασθένεια είναι οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες στην ανάπτυξη των ελκών του ποδιού. Πιο αναλυτικά, το διαβητικό πόδι οφείλει την ύπαρξη του στον συνδυασμό κάποιων ή όλων των παρακάτω παραγόντων.

  1. Οι ασθενείς με διαβήτη αναπτύσσουν περιφερική αρτηριοπάθεια. Αυτό σημαίνει πως οι αρτηρίες των κάτω άκρων, τα αγγεία δηλαδή που μεταφέρουν το οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς τα πόδια τους, είναι στενωμένες ή αποφραγμένες άρα η αιματική ροή προς τα πόδια τους είναι σημαντικά ελαττωμένη.
  2. Εκτός από τις μεγάλες αρτηρίες που προσβάλλονται, από τον διαβήτη βλάπτονται και τα πολύ μικρά αγγεία, τα αρτηρίδια και τα τριχοειδή, για αυτό λέμε πως οι διαβητικοί ασθενείς πάσχουν και από μικροαγγειοπάθεια.
  3. Τα περιφερικά νεύρα προσβάλλονται επίσης σε πολλές περιπτώσεις από το διαβήτη, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να αναπτύσσουν περιφερική νευροπάθεια. Η περιφερική νευροπάθεια έχει ως συνέπεια αφενός το δέρμα στα πόδια να χάνει τη φυσική του λίπανση και να γίνεται ξηρό, λεπτό και με απώλεια τριχών, και αφετέρου οι ασθενείς αυτοί να χάνουν την αισθητικότητα στα πόδια τους. Η απώλεια της αισθητικότητας έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να μην αντιλαμβάνονται τους τραυματισμούς, οι οποίοι μπορεί να εξελιχθούν σε σημαντικό βαθμό και να έχουν παθολογικό βάδισμα.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις του κάλου, αυξημένες πιέσεις στα πέλματα και τοπικές λοιμώξεις.

Εφόσον γίνει σωστή αξιολόγηση του διαβητικού ποδιού αποκαλύπτεται η ύπαρξη περιφερικής νευροπάθειας σε ποσοστό μεταξύ 60% και 70%, περιφερική ισχαιμική αγγειοπάθεια σε ποσοστό που κυμαίνεται από 15% έως 20% των ασθενών, καθώς και ίδιο ποσοστό συνδυαστικής εμφάνισης κλινικά σημαντικής νευροπάθειας και αγγειοπάθειας.

Διαβητικό Πόδι- Προσέγγιση

Ο ασθενής με διαβητικό πόδι χρειάζεται μία πολύπλευρη προσέγγιση από απόλυτα εξειδικευμένους ιατρούς, οι οποίοι θα τον εκπαιδεύσουν για το πρόβλημά του άλλα και θα θεραπεύσουν πιθανές επιπλοκές του Διαβήτη.

Βασική θέση στην ιατρική προσέγγιση έχει ο Εξειδικευμένος Παθoλόγος-Διαβητολόγος ο οποίος θα μπορέσει να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου του ασθενούς καθώς και θα τον κατευθύνει για τη σωστή καθημερινή πρακτική και τρόπο ζωής του πάσχοντα από Σακχαρώδη Διαβήτη. Στην ιατρική αλυσίδα μπαίνουν και ιατροί άλλων ειδικοτήτων όπως Ορθοπεδικοί και Λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι επικουρικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του Διαβητικού Ποδιού.

Οι πληροφορίες  που αναφέρονται στη σελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξέταση από ιατρό και την προσωπική και κατά περίπτωση διάγνωση.